lördag 30 juli 2011

Mera Bornholm

Innan vi lämnade Gudhjem besökte maken och jag ett rökeri. Tidigare var fiskenäringen den viktigaste på Bornholm, numera är det turismen, men ännu finns en del rökerier kvar. Här river man sällan gamla byggnader, därför kan man på många ställen fortfarande se de karaktäristiska skorstenarna.
I Danmark finns sju stycken rundkyrkor och på Bornholm finns fyra av dem. Vi besökte Ny Kirke som är den minsta och yngsta rundkyrkan, byggd på 1200-talet. Det finns många teorier kring varför kyrkorna är runda...att de en gång fästningskyrkor eller att de användes för astronomiska observationer. Några menar att den geografiska placeringen av kyrkorna känns igen från de franska tempelriddar kyrkorna, vilket skulle kunna innebära att tempelriddarna även här har påverkat varför kyrkorna ser ut som de gör.

I muren runt kyrkan finns järnringar inmurade. Där stod hästarna bundna under gudstjänsten. Man fick inte binda hästen var som helst, utan varje gård hade sin plats, därför kunde prästen enkelt se vem som inte var närvarande.
Inuti kyrkan fanns vackra takmålningar och en pampig mässingskrona
Vi besökte även Nordeuropas största borgruin Hammershus, belägen längst ut på en klippkant 74 meter över havet. Hammershus är byggd på 1100-talet och har en mycket intressant historia. Fästningen upptar 35 000 kvadratmeter, gissa om jag önskar att jag haft ett vidvinkelobjektiv. En av portarna i ringmuren kallas för ”Svenskehullet”. En förrädare öppnade dörren så att svenska trupper kunde ta sig in och erövra Hammershus år 1645.
Jag var fascinerad av den fantastiska havsutsikten...
I nästa inlägg ska ni få se något jag fortfarande drömmer om på nätterna;-)
*
Kram,
Regina

9 kommentarer:

Elle sa...

Där hände sig min dator och vägrar att ladda ner alla bilder...*suck*
Men jag fick mig en liten historielektion iallafall. Tack för det! *ler*
Oj, där kom bilderna!
Nu är jag nyfiken på vad du drömmer om på nätterna.
Jag tror det är bäst att jag behåller mina drömmar för mig själv...*harkel*

Ha en fortsatt skön helg!
Kram Elle

Puumuli sa...

Så fint det ser ut där på Bornholm! Jag har aldrig besökt ön men hoppas att jag kan åka dit en dag jag med. Tack för de sköna somriga bilderna!

Ha en trevlig helg!

Kram
Sari från Puumuli

Anonym sa...

Sicken underbar resa och vilka bilder.
Jag önskar er en kanon helg och semester. Kram
Hoffmansdesign

Felix sa...

Vilka fina Bornholmsbilder du visar! Jag känner igen en hel del. Vi var på Bornholm 1998 och jag har många gånger sagt att jag vill åka dit igen. Får se när det blir... ;-)
Tack för att vi fick "följa med" på din resa, och för ditt fina reportage därifrån!

Semesterhälsningar
Elisabet

Anonym sa...

Synd att mitt mobila bredband är så slött att jag får vänta på dina fina bilder..... men det är det värt!
Vilken fin resa ni gjort!
Väntar med spänning på dina drömmar!

Kram

//Ingemar

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Hoppas du drömmer snälla fina drömmar så det inte var något läskigt. Jag har aldrig varit på Bornholm, så det är jätteroligt och se dina bilder. Tänk vilken tur att kameran finns så vi kan föreviga sommarens händelser.
Kramar
AnnaMaria

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Hej svejs, jag igen
Nallen sitter kvar, fast inte ute. Han är en riktig sjöbjörn så han bor där året runt...fniss
Kramar
AM

Lauras Fina i Livet sa...

Härliga Bornholm!! Jag var där för första gången för ett par år sedan...kul att se dina bilder...vi bodde på B&B hos Alice...ett så gulligt och fint litet hus i Rönnes utkanter...finns bild på min blogg...under rubriken "semester" (tror jag). Återvänder gärna till Bornholm igen någon dag! Kram Maria

Lauras Fina i Livet sa...

Etiketten "semester" förstås...ha det bäst.
Kram Maria