måndag 11 juli 2011

Den långa dagstrippen

Vi stannade inte så lång stund i Hjo. Det var hantverksmarknad där och den är ju i princip världsberömd, men dels var det väldigt varmt, stånden stod tätt tätt tätt och sen hade vi en ganska lång resa framför oss, så den får vi ta ett annat år. En loppis hann vi med i en trädgård, men huvudmålet i Hjo var Vita Ranunkler (Tack Marie, vi tar gärna en fika nästa gång;-)) 
Då var vi på väg igen...det här låter nästan som "På spåret". På 8 poäng...nu har vi kommit fram till en ort vars industriella historia går tillbaka till 1689. Orten är känd för sin metall- och verkstadsindustri, framför allt fabriken Huskvarna. Fabriken byggdes vid foten av det stora vattenfall som Huskvarnaån bildade här. 
Vattenfallet slutar vid Kvarnbron, nedanför Stampabacken. Idag leds vattnet förbi fallet inuti ett gigantiskt rör och genom en turbin som försörjer delar av Huskvarna med energi.
Vi besökte det mycket intressanta fabriksmuseet. Det är otroligt vad många olika saker som tillverkats under åren på Huskvarna fabrik. Motorcyklar, cyklar, symaskiner, motorsågar, grytor, gevär och gjutjärnsspisar...och jag har sett den vackraste gjutjärnsspisen i hela mitt liv, den här skulle jag vilja ha...
I Huskvarnafabrikens priskurant från 1911 kostade denna spis 190 kr...
Efter att ha stärkt oss med kaffe och muffins fortsatte färden till Söderköping. Genom denna stad går Göta kanal och vi brukar besöka staden minst en gång per år under semestertid. Det är så härlig stämning vid kanalen med alla glada sommargäster som kommer med båt, egen eller med turbåt. Det är livat och glatt på restaurangerna som ligger i de gamla hamnmagasinen. Många fina trähus finns i den lilla staden också
Överallt vid husväggarna växer Stockrosorna i massor av färger och de är ett par meter höga
Vi tog en bit mat i Söderköping och sen bar det iväg hemåt, både mätta och nöjda och glada...
Kram,
Regina

8 kommentarer:

Unknown sa...

Vilken härlig tur ni gjort. Du den spisen skulle även jag gärna klämma in i köket, bara så läcker.
Finns många härliga ställen längs göta kanal. Har en liten dröm om att åka hela kanalen nån gång.
Kram Ing-Britt

Anonym sa...

Åh vad roligt att du har varit och besökt Husqvarna fabriken den e väl underbar. Har varit där några gånger med jobbets räkning.
Ja du vet väl att jag syr Husqvarna och inget annat. HAHAHA detstämmer.
Kram Hoffmansdesign

Snäckskalsdalen. sa...

Och i det fina stenhuset kan Ernst dra in och sätta igång något litet käckt projekt, använda den fantastiska spisen t ex, så fiiin den var!
Härlig rundtur!
Agnetakram

Tidsmästarinnan sa...

Hej där vännen,
men varför har jag aldrig varit i Söderköping? Och Hjo?? Ooo vad fint! Så himla kul att få se. Tack för toppentips inför bilsemestrar framöver!
Kram på dig
Susanne

freddesvitahem sa...

Åh Huskvarna. Fina grejer det.
Spisen är ju rena drömmen. Kan tänka mig hur det var förr.
Jag gillar din mysiga fina lilla tripp.
Få ta o snacka med gubben min om denna mysiga tripp.
Kramis

Else´s Bod sa...

Så fina miljöer! Älskar att bara dra iväg så där. Tyvärr blir det inte så ofta nu för tiden med butiken å allt.
Men så kul å se vart andra tar sina turer!
Kram på dig min vän!
Lisa

Margot sa...

Åh vilken härlig tur ni gjort! Finns så mycket spännande och vackert att se i vårt vackra land! Gjutjärnsspisen är bara så vacker, den skulle man ha:) Kul att få tips och ideer vart man kan åka!
Ha det gott!
Kram Margot

Stina sa...

Så mysigt det ser ut.:-) Kram Stina