tisdag 15 juni 2010

Sagoslott

Jag kan inte låta bli att visa bilden på Stora Sundby slott en gång till. Detta sagoslott ligger vid Hjälmaren Södermanland. Det har anor från 1300-talet. År 1824 köpte greve Carl De Geer slottet, men hans hustru tyckte att slottet var ganska fult, hon ville istället ha en riddarborg eftersom hon var inspirerad av historier om den ädla riddaren Ivanhoe. Författaren till Ivanhoe hade låtit en arkitekt Peter Fredrick Robinson uppföra en underbart, vacker riddarborg i Wales. Sagt och gjort, greve Carl skickade ritningarna på slottet till denne arkitekt. År 1848 stod slottet klart, såå vackert. Fyra stora torn symboliserar årstiderna, tolv mindre torn symboliserar månaderna. Slottet har 52 rum, ett för varje vecka och 365 fönster, ett för varje dag på året. Är inte det romantiskt????

Mer om slottets historia och annan information, kan ni läsa om här. Har ni vägarna förbi i sommar är det verkligen en upplevelse. Första gången jag såg slottet tog det helt andan ur mig.

Ha en fin tisdag alla fina bloggbesökare!
Kram,
Regina

5 kommentarer:

hemma hos lilla mej sa...

Ååååå vilket fint slott.Där skulle man bo....Bara fint och underbart!!!Önskar dej en fin dag .Kram Rita ♥

Country Hill sa...

Vilket sagoslott helt underbart.
Ha en fin dag!
Kram lena

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Jättevackert slott! Tror jag har sett det på håll när man åker förbi...
Men jag är glad att jag slipper tvätta fönstren... hihi
kram
Marie

Lantliv i Norregård sa...

Vackert, synd att man inte är prinsessa;o)

Kram Malin

Penseldraget sa...

hej
nu får man ju skämmas som bor nära slottet och aldrig besökt de =) men de ska jag ändra på de ser ute som ett riktigt riddarslott ..hi hi
tack för tipset
kramar pia