onsdag 6 januari 2010

Christmas has left the building....

...ja så gott som iaf. Några av de kvarvarande dekorationerna fick samlas på en bricka på skänken i matrummet.På en bänk brevid kaminen får den gamla vällekta trähästen samsas med en lykta, en gammal bok Pathologie und Therapie, del I från 1854 och ett fågelbo. Hittade rolig mossa på Plantagen och vips hade jag ett lite fågelbo. Äggen är av olika stenmaterial, från en tidigare samlarvurm.

Skänken i köket har fått ett nytt utseende. Det stora rostiga...ja vad det nu kan vara?...järnfatet har maken släpat hem. Han hittade det i en container när han skulle slänga sopor och tänkte...det där vill nog lilla frugan ha. Bra tanke, för här står det nu. Den lilla träasken hade han i garaget och undrade om jag ville ha den oxå...självklart. Gamla medicinflaskor har även det varit en gammal samlarvurm, de passade ju bra i träasken.

Den här boken är ett måste för alla husmödrar. Boken är från 1933 och har verkligen bra råd...Kursiv

...läs och begrunda:

Vad som bör finnas i ett hemapotek: Till invärtes bruk.

Pulver mot huvudvärk eller annan värk, t.ex. acetylsalicylsyra à 1 gram (min anmärkn. inget konstigt); Bromnatrium, pulver à 1 gram. Lugnande, 1 pulver i 1/2 glas vatten; Emsersalt för hosta och heshet; Nervdroppar och Hoffmans droppar; Roséns bröstdroppar vid svår hosta; Honung; Kamomillblommor; Konjak; Salicylsyrad vismut; Laxermedel såsom ricinolja och lakritspulver. Det ni!

Till sist vill jag ge er tips mot Huvudvärk:

Om huvudvärken är av nervös natur, baddar man det värkande stället med hett vatten, vars värmegrad så småningom stegras. Baddningen bör räcka minst 10 minuter varje gång. Vanlig huvudvärk lindras med att bestryka pannan med en ituskuren citron. Svart, starkt kaffe med litet citronsaft lindrar huvudvärk. Ett pulver fenacetin lindrar ofta svår huvudvärk.

Det kallar jag gamla huskurer! Hej på ett tag!

20 kommentarer:

hemma hos lilla mej sa...

Vad underbar bricka .Ja den var riktigt ögongodis.Fina bilder.1000 tack för lite mysiga huskurer.Här är det kallt idag 22 grader.Ha en mysig trettondag varmkram Rita ♥

Anna-Lena sa...

Halloj!

Vilket fint stilleben! Lustigt för jag läste precis din kommentar. Vi hälsade nog på varandra samtidigt! Tackar så mycket för huskurerna. De där böckerna hade jag också förut, undrar just vart de har hamnat??

Ja, huga vad kallt det är! Gamla bettan hostade när jag skulle hämta maken tidigare idag men hon gick i gång i alla fall. (ta i trä)

Hoppas att det ordnar sig för maken och att ni får en mysig trettondag!

Kramar Anna-Lena

Livet på Berget sa...

Hihi vilka underbara råd, tänkte just att undra om det fungerar......låter ju inte så men kanske ändå. Brickan är ju jätte fin och du har verkligen arrangerat allt smakfullt.
Ha en skön kväll!
Kram
/Sara

Unknown sa...

Tänk så underbara tips som hjälp vid huvudvärk.
Man kanske skulle prova!!!!

Önskar dig en god fortsättning på det nya året som precis börjat.
Hoppas att du tittar int till mig igen trots att jag själv är dålig på att titta in hos er alla som är mig trogna.

Ibland tar jag mig dock tid att svara och då blir svaret ofta långt.

Jag gläds så när nya blogg vänner tittar in till mig.
Som du läst så är der inte alltid min hälsa är på topp och då blir bloggen lidande.
Har dock lärt mig lysssna på signalerna från kroppen och det har hjälpt mig mycket.

Har alltid försökt att vara super social och det går ju inte längre.
Har inte den orken att hålla mig helt updaterar hela tiden. Nu bloggar jag när det känns roligt och lätt.

Vi lämnar vintern ett tag och reser till värmen nu på söndag så det tar ett tag innan jag kommer tillbaka med ett nytt inlägg.

Tittar just på Rapport och ser hur hemskt de som inte har något hem har det nu i denna vinter kylan. Usch!!!!!!
Och jag som aldrig med mitt hem, jag borde skämmas!!!!!!
För om åren har vi alltid delat ut filtar och mat till de som bor därute, men i år har vi inte gjort något men det skall bli bot och bättring.

Önskar Dig allt gott och vi tänker en tanke på de som har det svårt!

Kramisar Jeanette

Helen sa...

Hej!
Vilken bra man du har som frågar dig innan han kastar något. Vilket vackert fat.
Kram/Helen

Unknown sa...

Vilken tur att Apotket finns, skulle man behöva blanda till allt det där skulle väl huvudvärken vara över innan man var klar.
Kan vara skönt att få ut julen men kan kännas tomt ibland tycker jag då gäller det att fylla tomrummet med andra vackra saker och det har du ju verkligen gjort.
Ha det bra/Camilla

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Vilket fynd från en container, otroligt fint blev det på din skänk. Kul och läsa såna gamla böcker, det där med kaffet funkar. Det hörde jag på en kurs en gång, en apotekare som sa att kaffe är "lika bra" som Treo. Sen drack jag kaffe och kollade, och det funkade! Jättefint blev det på din vinterbricka också. Den lilla ängla-nallen har jag köpt på Tradera, tror det är Bukowskis.
Ha en fin dag
Kramar
AnnaMaria

Lissboden sa...

Visst är det skönt att städa ut julen men det är också roligt att ha något kvar.
Tack för tipset med huskuren. Det är härligt med gamla beprövade metoder som säkert håller än idag.
Ha en fin helg!
Kram/Maria

Hannis sa...

Tänk att folk kastar sånt som den brickan!
Tur att det finns andra som plockar hem det =))

Hur mysigt den än är med julen så är det skönt på nått sätt när det är dags att röja bort och släppa fram det nya året.

Ha en bra dag//Hannis

oumberligating sa...

Verkligen fint inlägg! Fina bilder!
Jag funderar just nu lite allmänt på det här med bloggandet!
Särskilt nu när jag hållit på ett tag, ja, egentligen inte så länge, cirka 1,5 år bara, men det är ju tillräckligt för att "nyhetens behag" ska ha hunnit lägga sig!
En del har ju bloggat betydligt längre än så, men visst märks det en viss avmattning även där, kortare inlägg och färre kommentarer!
Fast jag inbillar mig att man faktiskt ska försöka hålla kontakten med alla man på något sett kommit i kontakt med via sin blogg! Ibland så har man haft samma åsikter och intresse runt samma saker, eller annars har det bara varit en liten kommentar skriven helt på "måfå" någongång!
Trevligt hur som helst!
Jag hade ju en huvudidé när jag började blogga och det var ju att samla folk och åsikter i och kring olika sjukvårdsfrågor på min andra blogg www.jernsaxen.blogspot.com , det gick lite trögt så jag startade upp den här bloggen lite som en "dragblogg" för att locka in lite nytt "blod" på Jernsaxensidan, det gick fint, men även der skedde det en viss avmattning!
Kanske den här kommentaren låter lite "gnällig" det är inte riktigt meningen, det är mer en reflextion över hur det faktiskt förhåller sig ibland med bloggandet!
Nu blir just den här "kommentren" djäkligt allmänt hållen och jag kommer självklart skriva mer personliga kommentarer i framtiden!
Men just idag när det är Fredag och i början på det nya året så vill jag verkligen önska alla nya och gamla bekantskaper i "Bloggssfären" en riktig God Fortsättning och en Trevlig Helg!
PS: Fick några mail om varför jag raderat min blogglista, den är under uppdatering, flera av bloggarna på den har "lagts ner" tråkigt nog! Så nu när den ska återskapas så hoppas jag både att få in "gamla" och "nya" kompisar!
För blogga är kul! Leve Bloggen!
Kram ifrån Den Där Peter Olofsson på Oumberliga Bloggen!

Anonym sa...

Tack min vän för presenten! De söta hängena passar mig perfekt, de sitter redan på plats!! Boken postar jag idag. Trevlig läsning.

Varm vinterkram från Eva-Mari

Märta sa...

Vilket containerfynd ni har gjort! Sådana böcker som ger tips och råd till husmödrar fanns även i min mormors lådor ska kanske be mamma att jag får titta på dem.
Din bricka blev ju så fin! Lika roligt att ta in julen lika skönt kan det vara att få plocka bort den. Hit kommer det en del gäster i helgen så den får vara kvar till efter det.
Ha en skön helg!
Märta

Viola sa...

Vilket vackert stilleben du gjort med din bricka, hos mig finns många utav dessa brickor fyllda med olika ting, samma härliga bok har jag..ha en fin helg, kram

Home No.1 sa...

Hej!!!
hahah vilka härliga gamla huskurer och vad fint du har det =)

kram Annica.

Viveka i Bläckhornet sa...

Tänk vad de överraskar ibland våra män!
Den svarta brickan var ju jätte häftig.

Och vilka huskurer...hihi.

Lycka till i min tävling

Kram Viveka

Anki sa...

Oj, vilka tips! Jag har haft huvudvärk i flera dagar så jag kanske skulle satsa på dina tips då *ler*
Vilken jättefin bricka, ja tänk vad folk slänger! Julen har städats ut här med, så när som på ett par ljusstakar och en stjärna! Fattigmanskulorna får nog hänga med fast det inte är jul, dom är ju såå fina!

Ha en härlig helg!
Kram kram!

Ofelias Hus sa...

Den boken skulle man behöva...många kloka råd!

Numera tar vi kanske lite för lätt en Alvedon när det värker någonstans...

Kram och ha en skön lördagkväll!
Anette

Vit som snö sa...

Vad fint på brickan! Det ser mer ut som vinterdekoration än juldekoration!
Vilken rolig bok sen, det vote faktiskt kul att prova ett par kurer "bara för att", vem vet, det kan ju funka!!
Ha det gott vännen! Kram Cilla

Inspiration i vitt sa...

Så fint att samla olika mysiga saker tillsammans på en bricka som du gjort.
Ha en underbar helg och kram på dig/Ingela.

Handgjorda drömmar sa...

Vilken underbar bricka din make "släpat" hem!! Helt otroligt att man slänger bort något sådant!

Tack för huskurs-tips:)
Kram Marie