söndag 10 oktober 2010

Bara vara....

Nu är jag hemkommen från tre underbara dagar...för mig tillsammans med mig. Tid för att bara vara. Man kan göra bara det som faller dig in, vad du har behov av...att sova, att gå ut och gå, att meditera, att läsa, gråta, sticka, måla, att få hjälp med avslappning. Det finns ett program där olika "aktiviteter" erbjuds, men som inte är ett måste. Jag har mediterat mycket...det är något som passar mig bra och som var ett sätt för mig att hantera stress när jag var sjukskriven i drygt ett år för utbrändhet.
*
Det skulle kunna kännas konstigt att vara tyst tillsammans med okända människor i tre dagar, men det är helt fantastiskt. Tänk att när man sitter tillsammans under måltiderna eller framför brasan på kvällen i det vackra biblioteket så känner man en otrolig gemenskap. Det är nästan en starkare gemenskap än när man kommer samman och ska berätta om vem man är, vad man gör...Det är så lätt att dölja sig bakom ord och masker. Här var vi alla avskalade och var och en i sin egen värld, men tillsammans. Under de här dagarna kommer man till ro, helt plötsligt lägger man märke till de små detaljerna, att rosorna på borden var knoppar när vi kom och att de var helt utslagna när vi åkte. Man har tid att följa höstlövens färd från grenen ner till marken. Man äter sakta och känner vad maten smakar. Inte som i vanliga fall då man kastar i sig maten och en timme efteråt inte kommer ihåg vad det var man åt. När jag är stressad andas jag bara i bröstkorgen och inte ända ner i magen, nu märks det att jag varit stressad den senaste tiden för jag har faktiskt träningsverk i "revbensspjället". När man mediterar måste man tänka på hur man andas.
Den här dikten inledde och avslutade vår retreat:

Det måste finnas dagar då ingenting händer,
då kraven faller och ingen räknar
vad du gjort eller inte gjort.
****************
Det måste finnas dagar då tankarna vingkläds,
då det etablerade inte gäller och ingen bryr sig om
vad du bejakar eller förkastar
****************
Det måste finnas dagar då bara du är viktig
då relationerna vilar och ingen frågar
var du går eller inte går
****************
Lars Björklund


Nu önskar jag er en trevlig kväll och en fantastisk ny vecka!
Kram,
Regina

14 kommentarer:

Lisas torp sa...

Det låter ju som om du haft det välbehövligt skönt och härligt!
Jag kan tänka mej att tystnaden låter annat "tala" till oss - det tror jag är väldigt bra!
Ofta pladdrar vi mest på och inget blir egentligen sagt!
Vilken passande och fin dikt! Den ska jag verkligen ta till mej! TACK för den och för att du delade med dej av den och av dina upplevelser!
Ha en riktigt fin och skön vecka!
Kramar
Lisa

Ett Vitare Hem sa...

Åh så underbart det låter!!
Ha en finfin kväll!
Kramis/LenaS

Vardagens guldkorn sa...

Låter som härliga dagar=0)
Viktigt att ta sig tid till eftertanke men svårt i vardagens tempo.
Hoppas du känner dig utvilad och får en bra vecka!
Kram Linda

Sirpa sa...

Hej!
Vad fint det där låter! Jag tror att alla skulle behöva sånt där ibland! Människorna är lite för stressade nyför tiden.
Men jag har märkt på de sista veckorna hur lung jag är även jag har haft fyllt upp så känner jag inte mig stressad!
Ha en fin måndag!
Kram Sirpa

Stina sa...

Ja, visst är det härligt när man bara kan få ta det lugnt och känna tystnaden.:-) kram Stina

Home No.1 sa...

Underbart! Min meditation börjar igen nästa vecka:-) har en utlottning/tävling på G läs mer på min blogg!
Kram Annica.

Hannis sa...

Vilken helg för själen!
Måste kännas renande efter en helg i tystnad och meditation.
Och just det där att inte lägga fokus på status och vem man är utan bara vara...
Mer sånt skulle vi ha varje dag.

Önskar detsamma till dig, en fantastisk vecka!
Kram Hannis

skifferhuset sa...

Härligt det låter med total avkoppling! Att bara få vara! Ha en skön höstvecka å jag lägger mitt visitkort här, är ny som bloggare! Kram Iréne

Anonym sa...

Tack för ditt fina inlägg! Åh, vad jag önskade att få vara där, blir så längtansfull. Jag älskar tystnaden och att vara ensam är ibland livsviktigt för mig. Var du i Rättvik? Finns nog på fler platser i landet numer. Låter som en helt underbar upplevelse. Ja, tystnaden säger ofta mer än tusen ord. Så viktigt att kunna lyssna till den i vår "högljudda" värld.

Tack också för att du delar med dig av den vackra dikten.
Kram Eva-Mari

annika sa...

Strongt gjort av dig att vara tyst bland nya människor...att man kan klara av det. Finns det en ledare som leder eller hur går det till? Dikten är väldigt bra den ska jag använda mig av. Tycker att det verkar spännande med retreat men vet inte om jag skulle klara det. Hur gjorde du då det började bubbla inom dig?
Drömmar skrev du om hos mig...jag vill ha något att se fram emot...klart att man ska leva i nuet men fundera lite framåt. Ta tag i vissa saker nu för vi vet inget om sen...

Kram på dej fina vän
annika

Änglarnas hus sa...

Det låter heelt ljuvligt i mina öron! Detta är något jag verkligen skulle behöva..just nu!! Det är alldeles för mycket och min inställning är precis fel..måste ha presterat massor under helgen..usch ..tänkvärda ord du avslutar med!

Kramis Sanne!!

Viola sa...

Låter som tre underbara dagar...skulle jag kunna tänka mig...dikten så fin, den måste jag ta med mig, ha en fin fortsättning på veckan och hoppas nu att du har fått med dig en ny ryggsäck fylld med energi och glädje, KRAM

Vintage House sa...

Hej
så skönt det låter försöker att inte vara allt för stressad här hemma.
kram
sandra

Emmas utsikt sa...

Hallå där, en sådan skön resa du har gjort. Jag var själv sjukskriven pga utbrändhet. Vad händer då? Jo jag blir gravid med 3.e beben...ooops. Vet inte vad som sker när jag ska tillbaka. Och tillbaka till vad. Inte det området jag var i iallafall. Det orkar jag inte.

Och grattis till födelsedagen som var! Hurra hurra!
Och så himla tråkigt med Donna. Jag är uppväxt med katt och har mistat flera älsklingar. Det är så tråkigt, så tråkigt...men tänk så många härliga år ni fick tillsammans.

Stor kram!
Emma