torsdag 29 maj 2014

Plötsligt...

...var de borta...de små fjuniga, duniga fågelungarna. De små rödhakeungarna var redo att flyga ur boet och ge sig ut på spännande upptäcktsfärder och lära sig allt de måste kunna för att klara av att hitta mat, skydd, orka flyga långa sträckor...rödhaken är en flyttfågel och övervintrar oftast i norra Europa...Bia (http://houseandgardenbybia.blogspot.se/) skrev i sin kommentar att rödhaken bringar lycka enligt gammal folktro och det var jag ju tvungen att kolla upp. Jag hittade följande text:

Rödhaken har alltid varit en välsignad fågel och det betyder tur att möta en rödhake. Orädd är den, och håller sig gärna nära oss människor. Det fanns en utbredd tro att rödhaken förde lycka med sig. I Skottlands sägs den ha en droppe av Guds blod i sina ådror. I sägner världen över talas om att det var rödhaken som en gång förde elden till människorna. Hos Kar-nai-folket i Australien hade elden en gång stulits av onda andar. Då var det lilla rödhaken som råkade hitta några små glödande kol i gräset. Genom att bära dit strå och mossa lyckades hon hålla liv i elden tills människorna hann dit. Men hennes bröstfjädrar sveddes och färgades för all framtid röda. I Tyskland sägs att den som dödar en rödhake kommer att få kor som mjölkar blod. I England, enligt en uppteckning från 1500-talet, trodde man att om en rödhake hittade en död människa ute i markerna så täckte den hans ansikte med mossa, i vissa fall klädde den in hela kroppen (http://sagomuseet.wordpress.com/).

...plötsligt...var också tulpanerna borta...en dag fanns de inte längre i blomsteraffären. Jag känner att jag har missat tulpansäsongen, som så många andra blommor jag missat denna vår, men det känns som det är vår fortfarande...vi har riktigt kalla nätter och hela tiden blåser en iskall nordan så även om solen tittar fram blir det inte varmt...jag har nog aldrig sett maken klippa gräset med vintermössan på tidigare...
Själv har jag råkat på en dunderförkylning, den slog till i tisdags och på några timmar blev jag jättehängig...på kvällen var det ett hett bad och Alvedon som gällde för jag frös så jag skakade. Nu spränger det i bihålorna och i huvudet, men jag hoppas att förkylningen går över lika fort som den kom. Lite tråkigt eftersom maken och jag har bröllopsdag idag, men vi kanske kan ta igen det till helgen...
*
Kram,
Regina

13 kommentarer:

Elle sa...

Vi har också en del fågelbon kring på och kring huset och rufsiga och förvirrade fågelungar har bildligt talat fallit ner från himlen. En fin upplevelse att se deras minuter utanför boet.
Visste inte att rödhaken för tur (eller otur om man dödar den). Ska vara extra försiktig nu...
Hoppas förkylningen ger sig. Krya på dig!
Kram Elle

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Grattis på bröllopsdagen, hoppas du blir frisk fort. Jag har läst en fantastisk saga om varför rödhaken har rött bröst i en norsk blogg, kommer tyvärr inte ihåg vilken. Jag är lite dålig på fågelarter, har flera som är röda som kommer och äter. Jag matar dom med frö, tycker det är så mysigt när dom kvittrar och flyger runt mig när jag är ute.
Kramar/AM

lisashus sa...

Vilken fin historia om rödhaken!
Ja, det är lätt att missa något i maj månad! Helt klart den snabbaste månaden när så mycket händer .....heeela tiden!!!

Trist med förkylning så här års! Mycket sånt skräp som går just nu verkar det som.
Krya på dej!
Kram
Lisa

Huset bakom lindarna sa...

Grattis på bröllopsdagen!
Så tråkigt med förkylning!
Ja så kallt vi fick det, sommaren var här och vände, här blåser det också nordan.
Nu hoppas jag på lite regn, för här på ostkusten skulle vi behöva lite av den varan så vattenkannan får stå några dagar!
Krya på dej!
Kram/Finas mammis

Meta sa...

Jag som har en egen rödhake här på kolonin. Hihi då blir det bra här då.
Hoppas du kryar på dig och att ni har möjlighet att fira lite i alla fall.
Önskar dig en bra dag i morgon
Kram Meta

Anonym sa...

Mysigt när man kan följa de små fåglarnas liv... är dålig på fåglar måste slå upp och se hur en rödhake ser ut.
Ha en bra helg!
Kram Birgitta

G:a Affären sa...

Hoppas du når bättre idag! Hoppas maken kunnat ta av sig mössan i helgen så att ni kan fira bröllopsdagen. Grattis till den!
Jag läste historien om rödhaken, så fina berättelser. Här får de frön året om så det är mängder av fåglar och även många rödhakar. Men, sparvhöken gör en raid här varje dag! Visst, den ska också ha sitt men inte "mina" fåglar! Och katten kommer inte åt dem då maten finns i en stor bur.
Krya på dig och jag önskar dig en fin helg!
Kramar
Cia

Snäckskalsdalen. sa...

Gratulerar till bröllopsdagen!
Och förkylning, vem har inte råkat på det, just nu är den inne i torrhostestadiet och det är mycket tröttsamt.
Älskar rödhaken, min favvofågel.
Krya på dig!
Agneta kram

Villrose sa...

Håper det går bra med rødstrupeungene!
Man må henge med hver dag for å få med seg tulipansesongen. En runde eller to om dagene i haghen eller parken (med kamera) anbefales :-)

Anna sa...

Hej!
Så kul och se att du gör och har det så fint fortfarande =)
Jag ä tilbaka till bloggeriet och gör en vända kring mina favoritbloggar och ser vilka som fortsatt bloggar.
Massa Grattis på Bröllopsdagen och hoppas du krya på dej snabbt!!
Önskar dej en mysig söndag
Kramar Anna

Hanna sa...

Hoppas att du kryar på dig fort
Hanna

Rost och rädisor sa...

Kul att få veta att rödhaken för tur med sig. Det är alltid ett kärt återseende när den dyker upp. Ibland övervintrar den till och med hos oss.

Härlig tulpanbukett och fin bild.

Allt gott, krya på dig
Anette

Anonym sa...

Bulks of the advertisers are primarily private homeowners, letting managers and property agents.
Investors are there to help the entrepreneur and to realize a
cash in on their investment from your entrepreneurs company.
I have seen my share of scams, and have the truth is done an excellent job avoiding being taken for
any sucker and I'm here to see you, Ameriplan isn't
a scam.

Review my web site: ziola na menopauze